Социални Мрежи
Каталог
ЗАЕДНО В СПОРТА
МЕБЕЛИ И ОБОРУДВАНЕ ЗА УЧИЛИЩЕТО И ДЕТСКАТА ГРАДИНА
ЗА УЧИЛИЩА И ГИМНАЗИИ (ПРЕДМЕТИ И КАБИНЕТИ)

Настройте своя Micro:bit

11 май 2023
Настройте своя Micro:bit

Програма

Вие казвате на компютри като micro:bit какво да правят, като им давате инструкции. Наборите от инструкции за компютри се наричат програми. Програмите са написани на код , език, който и вие, и компютърът можете да разберете.

Можете да програмирате своя micro:bit в онлайн софтуера за блоково програмиране MakeCode или текстови редактори за Python. 

Ще ви трябва или:

Когато напишете своя код, трябва да се свържете и да го прехвърлите на micro:bit.

Свържете се

Свържете вашия micro:bit към вашия компютър или мобилно устройство.

    • Ако използвате компютър , имате нужда от micro USB кабел , за да свържете вашия micro:bit към USB гнездото на вашия компютър
    • Ако използвате телефон или таблет , използвайте Bluetooth , за да свържете своя micro:bit безжично.

Прехвърляне от компютър

Прехвърлянето на вашата програма към вашия micro:bit се нарича flashing , защото копира вашата програма във флаш паметта на micro:bit .

Вашият micro:bit ще спре на пауза и жълтият светодиод на гърба ще мига, докато програмата ви се прехвърля. След като бъде копирана, вашата програма започва да работи на вашия micro:bit.

Има два начина да прехвърлите вашата програма от компютър:

    • Drag & drop е като копиране на изтеглен файл от вашия компютър на USB памет. Работи на всеки компютър.
    • Директното прехвърляне - flashing изпраща вашата програма от редактора на код директно към вашия micro:bit. Работи на всеки компютър в два популярни уеб браузъра

Влачите и пускате - Drag & Drop

 

 

Когато включите micro:bit в USB гнездото на вашия компютър, той ще се появи на вашия компютър като USB памет, наречена MICROBIT .

Изтеглете вашата програма като .hex файл от редактора на код на вашия компютър, обикновено в папката ви за изтегляне. След това плъзнете и пуснете .hex файла върху устройството MICROBIT.

След като прехвърлите своя .hex файл, устройството MICROBIT ще се изключи и ще се свърже отново, когато micro:bit се нулира. .hex файлът няма да бъде посочен на устройството MICROBIT след това. Това се очаква. Вашият micro:bit не е флаш устройство за съхранение, но вашият компютър го показва като такова, за да улесни прехвърлянето на .hex файлове.

 

Видеоклиповете по-долу ви показват как работи. 

 

Директно прехвърляне / Flashing

Можете да изпращате програми директно от онлайн редакторите на код към вашия micro:bit, без да е необходимо да изтегляте и копирате .hex файл. Това става бързо и лесно.

За да използвате flashing, ще трябва да използвате скорошен уеб браузър Chrome или Edge, който поддържа webUSB.

Може също да се наложи да актуализирате фърмуера на micro:bit, ако сте го взели преди много време. Научете повече на нашата страница с фърмуер .

Забележка: flashing е бързо и лесно и е страхотно за отстраняване на грешки, но не записва копие на вашата програма на вашия компютър. Ако запазването на копие от вашия код на вашия компютър или локални мрежови устройства е важно за вас, например за оценяване на работата на учениците, може да искате да използвате вместо това плъзгане и пускане или да напомните на учениците да изтеглят и запазват .hex файл, когато са завършили проекта си.

 

                                     

 

Получете помощ за директно флашване с помощта на WebUSB

Прехвърляне от мобилно приложение

За да започнете с мобилно устройство, трябва да изтеглите безплатното приложение micro:bit на вашия телефон или таблет и да следвате инструкциите на екрана. Приложенията използват Bluetooth, за да прехвърлят вашия код към вашия micro:bit, така че трябва да активирате Bluetooth на вашия телефон или таблет.

Тези видеоклипове ви помагат да разберете как мобилните приложения работят с вашия micro:bit.

 

Това съдържание е публикувано под лиценз Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) .

 

Сподели: